Des te beter.

We zaten in een Japanse hidden bar in een klein steegje niet ver van ons appartement. Als je het niet weet dat het zo’n leuke plek is, zou je het nooit in je hoofd halen om er binnen te gaan. Wanneer je binnenkomt, zie je een hele lange toog. Iedereen zit gezellig rond de toog of een klein beetje verder, waar een stuk of vijf tafeltjes staan. Het is zo’n bar waar ze geen kaart hebben, maar je gewoon moet zeggen waar je zin in hebt en dan maken ze iets voor je. Oh ja en ze spraken er alleen Chinees. Zoet of zuur? Veel alcohol of iets minder? Alles kan. 都可以。

Die avond zat ik er samen met Darren, Lynn, Charles en Frida. Charles stelde voor om truth or dare te spelen. Ik moest lachen, maar het was zo’n geruststellende lach. Als 21-jarige had ik niet verwacht dat mensen van 26 plus ook nog zo’n silly spelletjes zouden spelen. Des te beter, besloot ik.

Na enkele rondjes vroeg Darren aan mij: “Truth or dare?” “Truth“, zei ik meteen. Hij vroeg me of ik compleet mezelf was tussen hen, zoals ik in België ben. “Ooh deep question!” klonk het onder de rest van het gezelschap. Ik vond het wel een mooie vraag en ik hoefde eigenlijk niet lang na te denken om volmondig ja te antwoorden. Toch zat er wel wat nuancering in mijn antwoord. Ja, ik ben hier compleet mezelf, maar misschien niet helemaal zoals ik in België ben. Ik voel me net méér mezelf hier, in Shanghai. Alles wat ik hier doe, is volledig mijn keuze. Elke keuze die ik hier maak, komt volledig uit mezelf. Alleen in het buitenland zijn, maakt je op bepaalde vlakken wel wat egoïstisch. Je hebt uiteindelijk alleen maar jezelf om rekening mee te houden. Egoïstisch zijn is niet altijd slecht. Het is ook een vorm van zelfontplooiing om even alleen aan jezelf te denken en keuzes vooral uit eigenbelang te maken. Gewoon echt doen waar je zelf zin in hebt. Ik heb zin om vroeg op te staan en de stad te ontdekken, dus dan doe ik dat. Ik heb zin om wéér naar de Bund te gaan en van het uitzicht te genieten, dan doe ik dat ook. Dus ja, in Shanghai was ik compleet mezelf en misschien zelfs iets meer dan in België. Lieve foto’s en berichtjes van mijn vrienden in Shanghai zorgen ervoor dat ik een beetje meer heimwee heb naar die ongelofelijke stad. Wanneer ik met mensen over Shanghai praat, denk ik dat je dat ook in mijn ogen ziet.

Marie

2 gedachten over “Des te beter.

  1. Mooi geschreven en ik snap je denk ik ook echt wel. Is ook maanden je thuis geweest en het leven is helemaal anders als je enkel op jezelf bent aangewezen. Ik denk dat je dan tegelijk meer en minder op je hoede bent, net omdat alles inderdaad volledig je eigen keuze is. Bij mij kriebelt het ook alweer echt om op reis te vertrekken, ik heb het hier weer zo gehad!

Laat een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s