“Scan ik u of jij mij?” Op naar een cashless society in China

De smartphones zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Bijna iedereen heeft er één en ze worden ook nog eens constant gebruikt. Hoe vaak zie je nog iemand op straat zonder de smartphone in de hand? Iemand die ergens staat te wachten zonder op zijn of haar smartphone te tokkelen? Antwoord C: zelden tot nooit.

Samen met de komst van de smartphone en het overmatige (?) gebruik ervan, zien we ook steeds meer mensen die een stapje terug willen zetten. #socialmediadetox of iets dergelijks, want hé, het kind moet een naam hebben. Misschien is het ook wel #hipster om zo een week uw smartphone langs de kant te leggen.
Nu lijkt het mij in België nog perfect mogelijk om een tijdje zonder je smartphone door het leven te gaan en terug te keren naar bijvoorbeeld die ouderwetse bakskes. En China? In het QR-walhalla is het toch net iets moeilijker om smartphone-loos door het leven te gaan.

Terwijl we in België steeds meer betalen met de bankkaart, lijkt het alsof China de stap van cash naar elektronisch betalen overgeslagen heeft en gewoon rechtstreeks naar “mobiel betalen” gegaan is. Mobiel betalen? In China zijn de meest bekende applicaties om mobiel te betalen ‘WeChat Pay’ en ‘Alipay’. WeChat zou je kunnen vergelijken met WhatsApp, maar het is meer dan gewoon een app om berichtjes en foto’s mee te sturen. Het is meer een combinatie van WhatsApp, Skype en Facebook. Chinezen houden ervan om alles geconcentreerd te hebben in één handige app. Recent is daar dus ook de betaalfunctie aan toegevoegd. Je koppelt je bankkaart aan je account en op die manier kan je direct via WeChat betalen. Je scant simpelweg de QR-code in de winkel en het bedrag gaat zo van je bankrekening af. Je kan ook met één simpele klik geld naar vrienden overschrijven, de rekening makkelijker opsplitsen … De bankkaart vond naar mijn gevoel nooit echt zijn weg in China, maar vandaag kan je zelfs in het kleinste, meest vervallen winkeltje een QR-code vinden om op die manier je boodschappen te betalen. Of ben je ergens een berg aan het beklimmen en staat er onderweg iemand flesjes water te verkopen? Wees er maar vrij zeker van dat je ook aan die persoon kan vragen om even te scannen. Ongelofelijk als je het mij vraagt.

Nog meer fantastisch is het feit dat alle leeftijden er gebruik van maken. Jong of oud, iedereen gebruikt de smartphone en dus ook het mobiel betalen. Velen stellen zich dan wel de vraag hoe het kan dat iedereen deze apps zomaar vertrouwd. Na een tijdje googlen bleef het antwoord ook vaag voor mij …

Eén ding is zeker: ik misWeChat Pay en het ongelofelijke gebruiksgemak ervan hier in België. Tijd om Payconic en die Bancontact app écht in te burgeren?

PS: Ondertussen zag ik dat je op Bol.com ook al kan betalen met QR-code én steeds meer winkels hebben ook een QR-code van Payconic. Hoera!

 

6 gedachten over ““Scan ik u of jij mij?” Op naar een cashless society in China

  1. Dan ook weer typisch dat België al die mogelijkheden spreidt over verschillende apps in plaats van alles in een app. China teach us how to do it #efficiëntie. De titel doet mij trouwens denken aan een aflevering van black mirror waar je mensen scant en dan een score toekent. Eng!

  2. Ik zou dat ook wel makkelijker vinden als het allemaal via mijn telefoon zou kunnen. Stond daarnet in de winkel zonder portemonee. Terug naar huis dus :p Wij gebruiken de bancontact app wel vaak als we bijvoorbeeld nog geld moeten aan iemand in de familie.

    1. Oh zo vervelend! Al heb ik wel eens de omgekeerde situatie in China gehad: ik had mijn portefeuille niet mee omdat ik dacht dat ik met WeChat Pay ging kunnen betalen, maar net in die winkel hadden ze dat niet :p

  3. Misschien dat de fusie tussen Payconiq en Bancontact hier binnenkort verandering in brengt. Men wilt Google, Facebook, Apple en Amazon zo veel mogelijk op afstand houden – onze grootbanken verwachten nl. dat ze zich op de betaalmarkt gaan ‘storten’. Of zou extra concurrentie juist géén kwaad kunnen? ;-)

Laat een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s