Recept: Dumplings 饺子

In mijn vorige blogpostje konden jullie al lezen over mijn enthousiasme over dumplings. Zin om ook zo enthousiast te zijn? Behalve een goeie 3 uur en veel succes som ik hieronder op wat je allemaal nodig hebt en moet doen. Smakelijk alvast!

Benodigdheden deeg:
– 350 gram bloem
– 200 ml (gekookt) water
– snufje zout

Benodigdheden vulling:
– 300 gram varkensgehakt
– 200 gram paksoi
– 2 lente uien
– 2,5 cm gember
– 1 teentje knoflook
– 1 eetlepel kook-sherry
– 1 eetlepel sojasaus
– 2 eetlepels sesamolie
– 1 theelepel maïzena
– 1 theelepel kristalsuiker
– 2 theelepels zout
– 0,5 theelepel (witte) peper

Stap 1: het deeg

Neem 350 gram bloem, voeg er ongeveer 200ml (gekookt) water aan toe, een snufje zout en begin te kneden. Waarom gekookt water? Om eerlijk te zijn: geen idee. Sommige recepten zeiden expliciet koud water, andere dan weer expliciet warm water. Wij kozen voor gekookt water. Pas wel op want eens je begint te kneden kan het dus héél warm zijn. Ook begonnen wij met 300 gram bloem, maar toen hadden we teveel vulling en moesten we nog deeg bijmaken dus vandaar nu 350 gram. Kneed verder tot je een mooi deeg hebt.

Verdeel de deeg en rol er gelijke worstjes van. Bedek deze met folie en laat het deeg een half uur rusten.

Terwijl het deeg rust, kan je aan de vulling voor de dumplings beginnen.

STAP 2: DE VULLING

De paksoi, lenteuitjes, look en gember hak je allemaal fijn. Neem een mengkom en doe hierin het gehakt. Voeg hier ook je fijngehakte ingrediënten aan toe. Dan vervolledig je de vulling door de rest van de ingrediënten aan de mengeling toe te voegen.

Mengen maar! Het is de bedoeling dat je een redelijk smeuïg mengsel krijgt, daarom voeg je als laatste 3 eetlepels water toe.

STAP 3: DUMPLINGS VOUWEN

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste en meest tijdrovende stap van het hele gebeuren. Zo tijdrovend dat ik van deze stap eigenlijk niet echt foto’s heb gemaakt. In deze stap neem je stukjes van je deeg en gebruik je een deegrol om de deeg in cirkels van ongeveer diameter 7cm te rollen. Daarna neem je een goeie theelepel van je vulling en leg je die in het midden van de dumpling. Nu komt het allermoeilijkste: de dumpling dicht vouwen. Eerlijk is eerlijk: zoek hiervoor eens een tutorial filmpje op want met woorden uitleggen is echt te moeilijk. Maar oefening baart kunst! En uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat ze goed dichtblijven. Bewonder hieronder ons resultaat:

Behalve superlekker zijn dumplings ook nog eens heel fotogeniek.

STAP 4: DUMPLINGS BAKKEN

We zijn er bijna! Nu de dumplings (eindelijk) allemaal gevouwen zijn, is het tijd om ze te bakken. Ik eet ze het liefste met een krokant korstje aan de onderkant. Om dat resultaat te krijgen, neem je een kommetje met een beetje water en doe je er een klein beetje bloem bij. Meng het goed.

Neem een goede anti-kleefpan met deksel en doe er een scheut olie in. Zet de pan op een middelmatig vuur. Doe de dumplings in de pan maar zorg dat de pan niet overvol ligt. Neem vervolgens het kommetje met water en giet het bij de dumplings. Zet het deksel op de pan en wacht een zevental minuutjes. Haal vervolgens het deksel van de pan en wacht nog even tot het water volledig weggekookt is. Als het goed is, zal je nu al krokante korstjes zien.

Neem de pan van het vuur en haal de dumplings er één voor één uit met een spatel zodat het krokantje eraan blijft.

STAP 5: AANVALLEN

Neem er wat sojasaus bij, eventueel met wat chilivlokken en opeten!! Je bent er lang genoeg mee bezig geweest ;)

Hopelijk is dit receptje een beetje duidelijk en hebben jullie zin gekregen om dit ook eens uit te proberen. Laat je niet afschrikken dat het bij ons meer dan 3 uur duurde, het was de eerste keer en van alles moesten we foto’s maken. Wij gaan het deze quarantaine alvast nog eens maken.

Liefs,

Marie

Laat een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s